Kom i gang med

Fyra 12

Lag deigen

Watch the video below to learn to make dough for a Neapolitan-style pizza.

Make ahead: Pizza dough can be made up to 3 days in advance. Cover and chill until the day you want to cook. Take the dough out and leave on the counter to come up to room temperature for 5 hours before stretching and cooking.

Ball deigen din

To make a round pizza you need to ball your dough. We suggest starting with 12" pizzas (250g balls). Portion your dough and shape like this.

SLIDER HER

Once you have your dough balls make sure they’re covered with cling film, a damp tea towel or a lid if you’re using a proofing box.

Make your pizza sauce

Place a 400g can of San Marzano plum tomatoes in a bowl. Add a generous pinch of sea salt and crush the tomatoes with your hands, or a masher or fork to make a chunky sauce.

Sett opp ovnen din

Watch the video below to learn to make dough for a Neapolitan-style pizza.

Make sure your oven has been lit for at least 30 minutes. Check that the baking stone has reached the ideal temperature (725°F/400°C) with an Ooni Infrared Thermometer

utendørs bruk

innendørs bruk

Shape your base

Before you start, remove any jewelery on your hands. It’s also essential to dust your surface and hands generously with flour or semolina. Then follow these steps below.

SLIDER HER

Top your pizza

Before topping, move your shaped base onto a floured peel. See our tips below to check your base doesn’t stick before you launch.

SLIDER HER

Launch your pizza

It's time to slide your pizza off the peel and into the oven. This can be a tricky part of the cook. After making sure your base hasn’t stuck, aim to slide the pizza into the middle of the baking stone.

Cook your pizza

For an even cook, use your peel to take the pizza out and turn it every 20-30 seconds. You can also use an Ooni Pizza Turning Peel to turn pizzas while still in the oven.Your Neapolitan-Style pizza will be ready in as little as 60 seconds. If you want to cook a second pizza, make sure the stone gets back up to 752°F (400°C) and monitor your fuel levels.

You made it!

Enjoy your pizza! You should be proud of yourself for making it from scratch!

What's next?

Now that you know the basics, here's what comes next.

Dette trenger du

Anbefalt utstyr for vellykket pizzasteking

Ooni perforert pizzaspade 30cm - 12"

Den perforerte pizzaspaden er svært lett og gjør det enkelt å håndtere pizzaen, både når du skal skyve den inn i ovnen, rotere den og ta den ut etter steking. Spaden har en skrå kant så du lett kan skyve den under pizzabunnen.

Mål:  66 × 31 × 3 cm

Vekt: 0,5 kg

Materiale: Eloksert aluminium, glassforsterket nylon

Forhandleroversikt

Ooni pizzaspade/serveringsbrett i bambus 30cm - 12"

Den klassiske måten å få pizzaen inn i ovnen på.

Skrå kant gjør det enkelt å få spaden inn under pizzaen eller brødet. Når pizzaen er ferdigstekt kan du kutte den opp på spaden og bruke den som et rustikt serveringsbrett.

Mål:  51 × 31 × 1 cm

Vekt: 0,7 kg

Materiale: Bambus

Forhandleroversikt

Ooni infrarødt termometer

Med dette termometeret kan du måle overflatetemperaturen til bakesteinen på noen få sekunder. Sikt laserstrålen mot midten av bakesteinen, og temperaturen vises deretter på skjermen. Viser temperatur i °F eller °C.

Mål:   9 × 3 × 13 cm

Vekt: 0,2 kg

Materialer: Plast

Forhandleroversikt

Utstyr for å lage deigen

Bakebolle

Hevekasse / brett

Målebeger

Deigkutter / kniv

Kjøkkenmaskin (valgfritt)

..

Digital vekt

..

Ingredienser du trenger

Deig

Mel

Vann

Gjær (fersk eller tørr)

Salt

Tomatsaus, Napolitansk type

Tomater, hermetiske av god kvalitet

Salt

Topping

Ost, valgfri type.

Lag deigen

Videoen viser hvordan man kan lage deig til en klassisk Napolitansk pizza.

Pizzadeig kan lages på mange ulike måter, det er ingen fasit.
Meltyper, hevetider, gjærmengder etc. har betydning for sluttresultatet.
Last ned Oonis app med bakekalkulator, oppskrifter tips og triks.

Ball deigen

For å lage en rund pizza må du først forme deigen til en ball. Vi foreslår å starte med 220-250 g baller. Det gir pizzaer på ca. 30cm. Del deigen i porsjoner og form slik.

Deigballene må dekkes til med lokk, plastfilm eller kjøkkenhåndkle for å unngå en tørr hinne under videre heving.

Enkel og klassisk pizzasaus

- Hell 400 g San Marzano plommetomater, eller andre tomater av god kvalitet, i en bolle.

- Tilsett en sjenerøs klype havsalt og knus tomatene med hendene, eller en gaffel.

- Dette er en autentisk Napolitansk pizzasaus, ikke noe dilldall!

Klargjør ovnen

Se videoen nedenfor for å hjelpe deg med å sette opp og tenne din ovn

Fra du tenner ovnen til den er klar til bruk tar det 15-25 minutter, avhengig av ovnsmodell og fyringsmetode.
Sjekk at senter i bakesteinen har nådd den ideelle temperaturen (400 - 430°C) med et IR-termometer.
Ulike pizzatyper krever ulik steketemperatur.

Denne ovnen er til utendørs bruk!

Innendørs bruk

Form deigen til en pizza

En deigball er et godt utgangspunkt for å forme en rund pizza.
Sørg for at deigens overflater er tørre før utbakingen begynner. Dette gjøres ved å strø mel på deigen og overflaten du baker på. Her anbefaler vi å bruke en meltype som kalles Spolverina, men det fungerer også med vanlig mel.

Bruk begge hender og trykk deigen ut til en flat leiv. La det gjerne være igjen en kant ytterst for å få en høy og luftig skorpe under steking.

Videre brukes begge hender til å strekke deigen ut fra midten og lage den større.

For endelig form og fasong kan deigen strekkes ved å henge den i fingertuppene mens den roteres.

Topping av pizza

Før pizzaen skal toppes og inn i ovnen har vi noen gode tips:

- Trekk den ferdig utbakte deigen over på en pizzaspade av tre eller metall. Erfaringsmessig vil den skli    lettere av en trespade. Det er lurt å ha et tynt lag med mel på spaden.

- Smør et tynt lag med din favoritt pizzasaus på bunnen, og legg på resten av godsakene du ønsker.

- Ikke legg på for mye topping, lag heller flere pizzaer.

- NB! Dersom det er hull i deigen må dette tettes før pizzaen skal inn i ovnen.

- Sjekk at den ferdig toppede pizzaen glir lett på spaden før den settes inn i ovnen.

....inn i ovnen med den!

Pizzaen ligger klar på spaden og ovnen er varm. Nå skal pizzaen over fra spaden til bakesteinen.
Det er ingen stor kunst å få til, men du må passe på et par ting:

- Pizzaen glir lett på spaden.
   Henger den fast må det tas grep; Mer mel under deigen - tette hull i deigen.

- Stikk spaden inn, litt forbi midten av steinen, og beveg den slik at ytterste del av pizzaen sklir av    spaden og treffer steinen.

- Trekk til deg spaden og pizzaen blir liggende igjen på steinen.




...så skjer magien!

Alle pizzaovner med åpen flamme er varmest nær ilden, og derfor må pizzaen roteres underveis i stekingen. Det er halve moroa!
Oonis ovner har en temperatur på 450-500 grader, og da må du være oppmerksom. Dette går fort!

- Etter ca 20 -25 sekunder har bunnen "lukket" seg og løsner lett fra steinen.

- Bruk en pizzaspade i metall, gjerne en rund Turning Peel, og rotèr pizzaen.

- Sørg for at alle sider av pizzaen blir jevnt stekt, og etter ca. 90 sekunder har du en nystekt, italiensk    pizza på bordet.

- Skal du steke flere pizzaer rett etter hverandre, gi ovnen et par minutter på å varme seg opp igjen.    Den forrige pizzaen har trukket ut litt varme fra steinen. Bruk IR-termometer, og sjekk at steinen har    ca 400-430 grader i sentrum.

- Lag en ny pizza og gjenta.....igjen, og igjen, og igjen...

Du klarte det og er nå en pizzabaker!

Nyt pizzaen din med gode venner, familie eller helt alene, den skaper uansett glede!

Ooni- Ekte Pizza Hjemme